korduma kippuvad küsimused (KKK)
Siit leiate korduma kippuvad küsimused ja vastused LactiPlus™-i ja piimhappebakterite kohta.
Parim aeg piimhappebakterite võtmiseks on hommikul, kui mao pH-tase on kõrgeim. Hiljem päeval pärast söömist langetab toit on maohappe pH väärtust, mistõttu on keskkond seedetraktis piimhappebakteritele karmim kui hommikul.
Kõik LactiPlus sarja kapslid on valmistatud HPMC-st – hüdroksüpropüülmetüültselluloosist, mis on želatiini taimne alternatiiv.
Tänu kaltsiumilisandile LactiPlusi koostises saavad seedeensüümid toimida nii nagu peab. Ja kui seedimine toimib hästi, siis väheneb oht maoärrituste tekkeks ja selliste probleemide tekkeks nagu punnis kõht, häiritud seedimine, kõhugaasid, korisev kõht, kõhukrambid või puhitused. Seedeensüümid toimivad kogu seedesüsteemis, alates suuõõnest, läbi mao kuni peensooleni välja. Nii magu kui ka sooled saavad seega paremini toimida.
Piimhappebaktereid saab eraldada kääritatud toidust, köögiviljadest või inimestelt. Bakterid ei suuda meie soolestikku püsivalt jääda. Uuringud näitavad, et piimhappebakterid kinnituvad soolestikku lühiajaliselt, tavaliselt 2–20 päeva jooksul, sõltumata nende päritolust.
Kuna piimhappebakterite erinevatel tüvedel on erinevad omadused, siis on oluline teada, kas tüve iseloomustatakse õigesti. Seda saate teate selle järgi, et hõimu nimetatakse perekonna, liigi ja hõimu nimega. Hea piimhappebakteritega toode peab alati sisaldama hästi identifitseeritud ja dokumenteeritud tüvesid; olema kasutajale ohutu; sisaldama elusaid baktereid; arusaadavalt selgitatud säilitustingimusi, püsima soolestikus jätkuvalt elusana ning taluma maohappe- ja sapisoolasid.
Piimhappebakterid, näiteks Lactobacillus, on teatud tüüpi bakterid, mis toodavad soolestikus piimhapet. Teised piimhappebakterite näited on Bifidobacterium, mis toodab soolestikus orgaanilisi happeid, nagu butüraati (võihapet). On ka probiootilisi pärme, nagu Saccharomyces Boulardii. Vaatamata sellele, et piimhappebakterite nimetus pole päris õige, kuna kõik piimhappebakteriteks nimetatud tüved ei tooda piimhapet, ei luba Eestis kehtivad regulatsioonid toiduainete pakenditel kasutada nimetust probiootikumid, mistõttu on probiootilised tooted märgistatud sõnaga "piimhappebakterid".
Piimhappebakterite tarvitamist raseduse ja rinnaga toitmise ajal peetakse ohutuks tervetele naistele ja ka rinnalapsele. Rasedate naiste ja vastsündinute kliinilistest uuringutest ei ole avaldatud ühtegi teadet, et piimhappabakterite tarbimine avaldaks negatiivset mõju tervisele.
Piimhappebakterite võtmist peetakse lastele ohutuks ja seda võib võtta samade ettevaatusabinõudega nagu täiskasvanute puhul.
Jah, kõiki meie LactiPlus toodete kapsleid saab avada ja puistata külma toidu või joogi peale, näiteks hommikul jogurti või keefiri peale. Kõik tüved on spetsiaalselt valitud ja neil on võime taluda soolestiku karmi keskkonda ja jõuda elusalt soolestikku.
Sooleflooral on väga keeruline ökosüsteem ja see sisaldab enam kui 1000 erinevat bakteriliiki. Erinevad bakterid vohavad ja kinnituvad sooletrakti erinevates osades sõltuvalt pH väärtusest ja happesisaldusest. Üks tüvi ei arene kõikides soolestiku piirkondades. Seetõttu on mitme erineva tüvega tootel ka mitmekesisemad omadused ja nii saavad piimhappebakterid kinnituda suuremale osale soole limaskestast kui ühel tüve puhul.
Kõige parem on hoida piimhappebaktereid jahedas, kuivas ja mitte üle tavalise toatemperatuuri. Samuti saate baktereid edukalt hoida külmkapis. Piimhappebaktereid ei tohiks säilitada pikemat aega temperatuuril üle 30 °C ega ka niiskes, kuna see mõjutab oluliselt nende ellujäämist.
Piimhappebakterid on külmkuivatatud ja seega passiivsed, et need säiliksid kapslis/pakendis pikka aega. Soolestikus leiavad nad aga kogu niiskuse ja toitaine, mida nad oma aktiivsuse taastamiseks vajavad.
Hea küsimus, sest baktereid leidub kõikjal! Neid leidub õhus, mida me hingame, vees, pinnases, toidus ja kehas. Kehas on terve mikrouniversum ja see koosneb 100 000 miljardist bakterist, mis elavad meie nahal, suus ja ninas, meie seedetraktis ja kuseteedes. Suurim kogus baktereid leidub soolestikus ja see moodustab nn soolefloora. Seal nad elavad ja kasvavad ning aitavad muuhulgas kaasa meie immuunsüsteemi tööle, et suudaksime infektsioonidele kergemini vastu seista. Samuti on kahjulikke baktereid, nagu Salmonella, Listeeria ja Clostridium difficile, mis põhjustavad infektsioone ja mõnikord haigusi. Mõned bakterid toodavad oma kasvu käigus ka kahjulikke kõrvalsaadusi.
Piimhappebakterid ei ole uuringutes näidanud mingeid kõrvaltoimeid isegi sadade miljardite suuruste annuste korral ja neid peetakse ohutuks. Kuigi mõnel inimesel on tekkinud alguses ajutine gaaside suurenemine. Ettevaatuse põhimõte kehtib aga ka siin. Inimesed, kellel on hiljuti olnud operatsioon või kellel on verine kõhulahtisus või kellel on nõrgenenud immuunsüsteem, peaksid piimhappebaktereid võtma ainult arstiga kooskõlastades.
Antibiootikumravi eesmärk on kõrvaldada bakterid, mis on haiguse või probleemide põhjuseks, kuid see mõjutab ka meie häid baktereid sooleflooras. Mõju seisneb selles, et kahjulikud bakterid võtavad soolestikus ruumi, mis võib põhjustada ebamugavust ja tasakaaluhäireid sooleflooras. Pärast antibiootikumikuuri lõpetamist võib olla hea lisada piimhappebaktereid, et aidata kaasa soolefloora tasakaalule ja mitmekesisusele.
Ei, omadused on tüvespetsiifilised. Kahel tüvel, näiteks Lactobacillus rhamnosus, võivad olla erinevad omadused, seetõttu on oluline teada, millist tüve toode sisaldab ja milline dokumentatsioon sellel tüvel on. Lactobacillus on perekond ja rhamnosus on liik, kuid spetsiifilise nimetuse annavad tüvele selle avastajad või tüve omanik. Näiteks: Lallemand Health Solutionsi tüvi on Lactobacillus rhamnosus Rosell-11.
Piimhappebakterite suurte annuste kõrvaltoimetest pole kunagi teatatud, isegi sadade miljardite suuruste annuste korral päevas.